Sidor

torsdag 20 april 2023

Nyhetshälsning okt 2022

Hoppas ni alla mår bra. Vi mår bra förutom att vi haft en massa förkylningar som avlöst varandra under de senaste månaderna. Sedan jag skrev sist har ju barnen haft sommarlov och vi tog också en paus i vårt arbete några veckor under sommaren. Det är ju regnperiod på sommaren här och efter att regnen kommit igång ordentligt i juli var det svårt att ta sig till alla platser p.g.a. leriga vägar och då var det lämpligt att ta en paus. Vi åkte till Sverige några veckor och det var väldigt roligt, skönt att komma bort från regnen och till sommaren i Sverige. Min lillasyster gifte sig så vi var på deras jättefina bröllop och förutom det var också Fanuel och Noah i London och hälsade på Fanuels bröder med familjer som bor där. 

Nu är höstterminen igång för fullt, Noah har börjat 6an på en svensk distansskola, Sofia distans, för utlandssvenskar. All undervisning sker via internet och det kräver en hel del disciplin och hjälp från mej, men det går bra för honom, och än så länge känns det som en bra lösning för honom. Vi har ju haft lite jobbigt med hans skolgång under många år, så det känns skönt att ha fått till något som fungerar nu. Nimo har börjat 1an på den internationella skolan han började på här förra året och det går också bra.


De svarta prickarna på kartan visar platserna vi har grupper i nu, i Ziway har vi två grupper, en i kyrkan och en på fängelset. Ziway ligger 16 mil från Addis Abeba.

Vi har nu kommit till slutet av undervisningen i de 9 grupper som vi började med i april. Det har varit både en rolig och utmanande omgång undervisning det här. I våras hade vi mer än 1000 elever totalt i våra grupper men under regnperioden och sommaruppehållet tappade vi en del av dem. September är också en besvärlig månad att jobba i Etiopien på eftersom det är så många helgdagar, flera gånger har vi fått ställa in möten och det har varit lite svårt att få igång allt igen och få alla elever att komma tillbaka.

En annan utmaning har varit oroligheter p.g.a. en rebellgrupp som härjar i byarna. Vi har kunnat fortsätta åka till de byar och samhällen som ligger utmed de stora landsvägarna för dit kommer inte rebellerna men 2 av våra grupper ligger i mer avlägsna byar och dit har vi inte kunnat fortsätta åka med bilen sedan i början av sommaren. Vår medarbetare Teshale, som talar språket i området, har ändå vågat fortsätta åka till dessa ställen varje vecka med motorcykel, men denna vecka fick han snabbt vända tillbaka då han nästan hamnade mitt i stridigheter. För ett par veckor sedan nåddes vi också av de fruktansvärda nyheterna att en av våra elever, en pappa till fyra barn, blivit ihjälskjuten av rebellerna när han vägrade hjälpa dem. Oroligheterna leder även till många andra problem för folket i byarna, skolor och kliniker fungerar inte som de ska, även en del kyrkor har fått stänga ner, bilar åker inte på vägarna längre så de får inte tag i varor de behöver o.s.v. så folket i byarna lider mycket nu och behöver verkligen våra förböner. 




Undervisning och gruppdiskussioner i Meki, Welenchiti och Ziway 

Om några veckor kommer vi att ha examen i dessa våra 9 grupper och vi har nu börjat planera inför en ny omgång undervisning och det är också en utmaning att veta vilka platser vi kan börja i, var det är säkert att åka och det känns jättetråkigt att vi inte kan nå ut i de mer avlägsna byarna just nu, där vi vet att det finns många som har väldigt lite tillgång till bibelundervisning. Be för oss om Guds ledning inför denna nya omgång, så att vi hittar platser där vi kan undervisa utan problem de närmaste månaderna.

Det är i alla fall alltid en glädje att undervisa berättelserna i byarna och många berättar om hur undervisningen betyder mycket för dem. Många berättar berättelserna vidare för familjemedlemmar och vänner, den här kvinnan nedan i Kenteri t.ex. berättade vid det här tillfället att hon samlar grannar i sitt hem på kvällarna och ungdomarna läser berättelserna för varandra och hon berättar för kvinnorna och barnen. En annan man i samma grupp arbetar som evangelist och går runt i byar runt omkring och samlar människor och berättar berättelser för, han har flera som kommit till tro och de planerar nu för dopförättning för dessa. I fängelset i Ziway är det också flera nya som har kommit till tro under de här månaderna. 

Undervisning i Kenteri 

Denna vecka berättar vi berättelserna om Paulus missionsresor, om utmaningarna och miraklerna i de första församlingarna och nästa vecka berättar vi våra 2 sista berättelser innan det är dags för examen. Vi ber att alla dessa elever ska fortsätta bära ut evangeliet till många även framöver och att många ska komma till tro. Tack för era förböner, be om fred i landet och Guds ledning och beskydd på alla våra vägar.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar