Sidor

söndag 5 juni 2022

23 dec 2021 

God jul och gott nytt år önskar vi er alla från ett vintrigt Norrland! 

 Hoppas att ni alla mår bra! Vi mår bra, tanken var ju inte att vi skulle fira jul i Sverige i år, men så blev det till slut i alla fall, och det är ju så klart roligt att vara här när det är jul. Som många av er vet pågår det en konflikt i Etipien som gjorde att UD, i början av november, rekommenderade alla svenskar att lämna landet. Missionsrådet här i Övik beslöt då att jag och barnen skulle lämna landet ett tag, så den 11:te september åkte vi hit hem till mina föräldrar i Övik och här har vi varit sedan dess. Eftersom läget i Addis Abeba kändes tryggt och lugnt fick samtidigt Fanuel stanna för att fortsätta arbetet och det kändes väldigt bra för oss att vi slapp avbryta arbetet den här gången och att han kunde hålla det igång. 

I tisdags kom dock Fanuel också till Sverige och nu får vi fira jul tillsammans, det var väldigt roligt att vara tillsammans igen efter att ha varit skilda åt i nästan 6 veckor. Fanuel åker mest troligt tillbaka igen den 4:de januari och vi andra kan nu troligtvis också åka tillbaka i mitten av januari eftersom UD tagit bort rekommendationen för svenskar att lämma landet nu när säkerhetsläget blivit bättre där. Det har naturligtvis varit en tuff period för oss eftersom vi inte haft någon aning om hur lång den här perioden i Sverige skulle bli, vi kunde inte planera någonting egentligen. Men det har gått väldigt bra för mig och barnen att vara här hos mina föräldrar där vi verkligen trivs och vi har kunnat fortsätta med skolarbete på distans både för Noah och Nimo under den här tiden. UD:s ändran av rekommendationen kom dock som en välkommen julklapp i helgen som varit eftersom vi verkligen längtade att få åka tillbaka igen i januari. Tack till er alla som bett för oss under den här tiden. Gud är trofast, han hör bön. Fanuel har fått kämpa på med arbetet extra hårt utan mig den här tiden. 

Vi hade innan jag lämnade Etiopien kommit igång med 8 grupper i olika byar 5-15 mil söder om Addis, alltså i motsats riktning mot var konflikten är, den är ju längst upp i norr. Många av grupperna var samma grupper som vi just startat i mars 2020 då vi fick avbryta och lämna Etiopien p.g.a. coronan, så det hade varit väldigt tufft att behöva avbryta igen. Hade konflikten varit påtaglig i Addis hade vi ju inte haft något val, men det kom aldrig till Addis som man fruktade internationellt och folket i Addis var i stort sett aldrig rädda att det skulle komma dit, så därför var vi väldigt glada att Fanuel ändå fick stanna.
Gruppen i Welensho

Under förra veckan undervisade han färdigt berättelserna från gamla testamentet i dessa grupper, nu har de 3 veckors uppehåll och sedan kör vi i gång med nya testamentets berättelser. Vi har ungefär 570 elever i dessa grupper. Många av dem undervisar andra, både i sina hemförsamlingar men också för ofrälsta. Jag vill ge er några glimtar från några av våra elever. En kille berättar att han har 11 ofrälsta personer som han jobbar tillsammans med på åkrarna, de sitter regelbundet ner och lyssnar på honom när han berättar berättelserna. De har nu lyssnat färdigt på gamla testamentets berättelser och väntar otåligt på att få höra om den kommande frälsaren som Gud utlovat. En annan pastor berättar att han har börjat undervisa berättelser varje vecka i sin kyrka och vid bönen efteråt har de flera gånger fått uppleva helanden och under på ett aldeles speciellt sätt. Killen på bilden här nedan berättar att han är evangelist på heltid och använder nu storytelling överallt, han undervisar många både ofrälsta och frälsta i flera olika byar som han åker runt till.
En av byarna vi undervisar i ligger högt upp på ett berg, utsikten därifrån är fantastisk!
Vi är tacksamma för allt Gud gör och ber att få se ännu mer av den helige Andes kraft genom alla dessa våra elever och att många får komma till tro nu när de får höra berättelserna om hur Gud uppfyller gamla testamentets profetior och sänder Jesus, den utlovade frälsaren. Den Etiopiska julen firas den 7 januari och vi kommer passande berätta om Jesu födelse veckan efter det. 

Förra gången jag skrev hade vi ju ännu inte hittat något boende. Huset vi hoppades på då blev inte tillgängligt som vi hade trott så i mitten av oktober började vi leta efter något annat. Vi hittade till slut en lägenhet som vi blev väldigt förtjusta i. Lägenheten är stor, rymlig och relativt nybyggd och fräsch. Den ligger på en väldigt fin gård med flera höghus och villor och eftersom det är ett inhägnat område med bra säkerhet så kan barnen till och med vara ute själva där. Det bor många andra barn i området och de har en gemensam lekplats och fotbollsplan där de brukar samlas. Även om det tog tid så känns det som om det tillslut ändå blev bättre än huset vi hade hoppats på så länge. Nackdelen är bara att det ligger 5 km från skolan där barnen går och det är mycket trafik så det tar ett bra tag att ta sig till skolan. Tyvärr hann vi bara bo där ett par veckor och hade precis hunnit packa upp allt när vi var tvugna att lämna landet, men nu ser vi verkligen fram emot att åka tillbaka hem om några veckor. 

Tack för era förböner och för ert stöd. Be gärna för Etiopien, det är många människor som lider p.g.a. kriget, be att det får bli fullständig fred så att fler slipper lida och så att vi också kan återvända och fortsätta arbetet där nere utan fler problem. Tack också för att ni ber om beskydd över oss och om att vi får se Gud göra mycket framöver bland alla dem vi undervisar. Än en gång vill vi önska er en riktigt God Jul och ett Gott nytt år!!! Fam Dahlqvist

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar