Sidor

onsdag 20 april 2016

Besök från Sverige o.s.v.

Nu har det gått ett tag sen jag skrev sist igen, vi har några intensiva månader bakom oss. I slutet på mars fick vi besök i 11 dagar av 14 svenskar. Det var våra pastorer Stefan och Helena tillsammans med 5 andra vuxna och 5 barn från Övik, och så var det pastor David från Luleå och Christine Nyman från Avesta. Det var fantastiskt roligt att ha dem här, vi har aldrig haft någon grupp från våra understödjande församlingar som hälsat på oss tidigare. Jag hoppas att det blir fler gånger. 


Gruppen fick följa med oss på en hel del äventyr runt om i området. Vi tog med dem till 5 av de grupper som vi undervisar i nu, bl.a. till Omorate, dit det tog 4 timmar med buss. I 40 graders värme fick de där även följa med ut till 2 av de byar som våra elever i sin tur undervisar i och möta det speciella Dasanech folket som bor där. Ett annat möte som verkligen berörde dem var när vi tog med dem till fängelset där de fick möta männen som vi undervisat förra året, deras vittnesbörd och lovsång är verkligen berörande. Alla fångarna kommer snart förflyttas till ett nytt fängelseområde och för att dessa frälsta ska kunna fortsätta ha möten måste de bygga en ny kyrka där. Svenskarna åkte hem med längtan och visionen att kunna hjälpa till med detta kyrkbygge framöver.


Den söndag förmiddagen som de var här tog vi dem till Damiker, där vi hade examensgudstjänst för våra tidigare elever. Bussen körde fast i sand en gång på vägen dit och sista biten fick vi åka på bilflak för att kunna ta oss ända fram. Där var det 42 grader, ganska påfrestande för oss alla, men vilken uppslutning, ca 500 människor hade kommit dit från många olika platser för att vara med och vi hade ett härligt möte där David predikade och Stefan delade ut diplom till våra elever. Det var även många som blev frälsta den dagen. Efter mötet promenerade vi i hettan och sanden upp på en kulle för att hälsa på en familj. Församlingen i Övik har stöttat församlingarna där i Maaleområdet i ett projekt där de gett getter, 2 per familj, till 22 fattiga familjer. Detta var en av dessa familjer, det var väldigt roligt för oss alla att möta dem. Visionen är att fortsätta med detta projekt och om det är fler av er församlingar som vill vara med skulle det vara jätteroligt.




Det var en stor välsignelse för oss att ha dessa besökare här, vi har försökt att berätta så många gånger via mail och när vi varit hemma om hur vi har det men att nu ha en så stor grupp vänner som varit här och upplevt och sett med egna ögon och som nu kan förstå oss på ett helt annat sätt, det känns väldigt gott. Noah hade också väldigt roliga dagar tillsammans med alla barnen.

Innan Damiker hade vi examen i de andra grupperna som vi haft under hösten också, det var också jättehärliga utomhusmöten med mycket folk. Här nedan gruppen i Kure och gruppen i Lemmo.



Nu är vi alltså igång med nya grupper, totalt 7, och i de flesta har vi nu hunnit fram till Nya Testamentet, jag undervisade om Jesu födelse förra veckan och denna veckan undervisar Fanuel om bl.a. när Johannes säger om Jesus: ”Se Guds lamm som tar bort världens synd.” och om Jesu dop, frestelse och mötet med Nikodemus. Vi har 2 grupper i Jinka det här året, en av dem på 180 elever, ett härligt gäng med många ungdomar och där många av Jinkas församlingsledare är med också. Sedan har vi 2 grupper bland Bennafolket, en liten grupp i Gurma och en störra i Goldia, en mindre grupp i Turmi bland Hamerfolket och en lite större i Omorate bland Dassanech, totalt är det ca 500 st. Eleverna i Omorate är speciellt duktiga på att berätta vidare och undervisar i många småbyar i området.

                                             Jag undervisar om Abraham och Isak i Omorate   
       
                                               Några av dem som våra elever undervisar

Sedan har jag också en grupp bland tjejerna på Jinkas fängelse, många av tjejerna där har en längtan att få lyssna men fängelseledningen tvingar dem att jobba hela dagarna. För att hitta en ledig stund har jag börjat undervisa dem på söndagförmiddagar men även då har de flera gånger blivit utkörda för att jobba mitt under undervisningen. Det är verkligen en kamp där, vi hoppas att jag hinner undervisa färdigt alla berättelser där innan vi åker till Sverige.

Många kanske undrar hur det gått för oss med adoptionen. Processen går framåt men inte lika fort som vi hoppats, nu väntar vi på ett papper från ett kontor. Alla anställda där är på utbildning fram till i början på maj, så det är bara att vänta tills de är tillbaka och kan ta tag i vårt ärende. Det kanske tar 2-3 månader till innan vi får hämta hem vår lilla pojke. Han blir nu snart 4 månader gammal. Vi är glada att vi har möjligheten att hälsa på honom i alla fall, även om det inte blir så ofta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar